IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимна диета: 8 сезонни плода, които ще ви поддържат здрави

2 януари 2023 09 00

Подсилете имунната си система в студеното време

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато настъпи зимата, най-вероятно се насочвате към вкусната тиква и други зеленчуци, достъпни по това време. Но не забравяйте за плодовете. Все още разполагаме с огромно разнообразие от плодове, които могат да ни помогнат за набавянето на важни и необходими витамини. Зимата е най-доброто време за цитрусови плодове, в които се съдържа витамин С.

Важно е да направите място за плодовете в диетата си, защото хранителните вещества в тях поддържат имунната система и цялостното ви здраве, да не говорим за здравословното тегло. Според лекари, що се отнася до имунитета, витамин С е основно хранително вещество за борба със зимните настинки и болести, а цитрусовите плодове са пълни с него. Витамин С е базиран на доказателства, много добре проучен и силен антивирусен агент.

За да извлечете най-много ползи от витамина, експерти предлагат да избирате храни, които го съдържат, вместо добавки. Освен това не забравяйте да разпределите храненията си с витамин С през целия ден, защото този витамин е водоразтворим, което означава, че тялото ви ще го изхвърли чрез урината.

Според Harvard Health Publishing, витамин С помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки, които лекарите описват като „клетки-войни в имунната система“. Те атакуват чужди нашественици като вируси и бактерии. И докато витамин С може да не ви предпази от настинка, той може да намали продължителността и тежестта на заболяването. Може да попречи на обикновения запушен нос да премине в нещо по-сериозно, като бронхит или пневмония.

Въпреки че богатите на витамин С цитрусови плодове може да са акцент през зимата, те не са единствените питателни плодове, които сезонът може да предложи. Представяме ви още осем, от които може да се възползвате този сезон.

Зимна диета – 8 сезонни плода, които ще ви поддържат здрави

1. Круши

круши Pixabay

Снимка: Pixabay

Според експерти, една круша осигурява средно 5,58 грама фибри, което я прави добър източник на хранителни вещества. Фибрите са важни за имунната система, защото помагат на добрите бактерии да са в баланс и да вършат своята работа. Колкото повече фибри приемате, толкова повече ще увеличите имунните клетки. Нещо повече, влакнестите храни, включително крушите, могат независимо да помогнат за поддържане на здравословно тегло. Фибрите насърчават ситостта, което може да предотврати преяждането.

2. Ананас

ананас, плодове

Снимка: iStock

Ананасът, подобно на цитрусовите плодове, е отличен източник на витамин С. Тропическият плод има и други ползи за здравето, включително противовъзпалителна и антиоксидантна активност за борба с болестите и ползи за нервната и храносмилателната система.

3. Червени боровинки

червени боровинки,

Снимка: iStock

Основната част от празничната вечеря не трябва да е само вкусна, но и питателна. Проучване установява, че боровинките могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, както и на риска от развитие на коронарна артериална болест. Те също така са добър източник на витамин С.

4. Райска ябълка

райска ябълка

Снимка: Pixabay

Този азиатски плод е добър източник на витамин А, съдържайки средно 138 микрограма. Витаминът може да подобри имунната функция и да помогне за защитата на тялото срещу инфекциозни заболявания. Това е особено важно за нашия бариерен имунитет, който е нашата лигавична мембрана в гърлото и белите дробове.

5. Портокали

смути с

Снимка: Pixabay

Според лекари, един портокал съдържа близо 82 mg витамин С, което го прави отличен източник на важната съставка. Препоръчваме ви обаче по-скоро да ядете плода, а не да пиете сока му, тъй като в сока се съдържа добавена захар и се премахват някои от ключовите вещества като фибри. В портокала може да намерите около 3,7 грама фибри, така че е чудесна идея да го хапвате, вместо да пиете само сока.

6. Грейпфрут

грейпфрут Pexels

Снимка: Pexels

Грейпфрутът е друг отличен източник на витамин С. Той също така съдържа ликопен, който има антиоксидантни свойства и може да играе роля за намаляване на риска от някои видове рак, най-вече рак на простатата.

Грижа за здравето през зимата – как да подсилим имунитета

Без извинения: Как да поддържаме форма през есента, за да сме здрави зимата

Силен имунитет за зимата – коя напитка го понижава?

7. Нар

нар pixabay

Снимка: Pixabay

Една чаша от този празничен червен плод е отличен източник на фибри и такъв на витамин С. Плюс това, нарът е богат на витамин К, който допринася за съсирването на кръвта и поддържането на здрави кости. Той също така е ценен със своите антиоксидантни и антимикробни свойства, които могат да насърчат добрите чревни бактерии и здравето на кожата.

8. Киви

киви, овесена

Снимка: iStock

Според лекари, кивито съдържа средно 56 mg витамин С, което го прави чудесен източник. Препоръчваме ви да се насладите на плода на закуска, като това е чудесен начин да дадете бърз старт на приема на витамин С и да започнете да подхранвате имунитета си още от началото на деня. Кивито също е мощен източник на витамин К.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

... ( преди 1 година )
taka e. triabva da se otkajem ot tejka hrana ...vredno e .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар